Ana Sayfa
Duyurular
Doktara Yeterlik Sınavı ve Başvurusu

Doktara Yeterlik Sınavı ve Başvurusu

2023-2024 öğretim yılı güz dönemi için doktora yeterlik sınav başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin 1 Temmuz - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ekte yer alan başvuru formunu ve enstitüden temin edecekleri not durum belgesini  danışman öğretim üyesine imzalattıktan sonra enstitüye elden teslim edebilir. Yeterlik sınav tarihini danışman öğretim üyesi; Doktora Yeterlik Jürisi ve öğrenci ile birlikte dönem sonuna kadar (31 Aralık 2023 tarihine kadar) bir tarih beliryebilir.

Birinci yeterlik sınavından başarısız olan öğrenciler herhangi bir başvuruda bulunmaksızın 2022-2023 öğretim yılı güz dönemi sonuna kadar (31 Aralık 2023 tarihine kadar) yeterlik sınavına gireceklerdir. Sınavdan en az 1 hafta önce danışman öğretim üyesinin enstitüye sınav tarihini bildirmesi gerekmektedir.

Yeterlik sınavına girecek öğrenciler Uzmanlık Alan Dersine yazılma yapmak zorundadır.

Yeterlik sınavına başvuran adayların aşağıda belirtilen uygulama esaslarını okumaları önemle rica olunur.

Yeterlik sınavı uygulaması

SAÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Md: 42

(2) Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin yeterlik sınavları güz ve bahar yarıyılları sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır.

(3) Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç beşinci yarıyılın; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. İlgili yarıyılların sonunda yeterlik sınavına girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

(4) Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenci, güz ve bahar yarıyılları sonunda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sınavı başvurusunu ilgili enstitüye yapar. Belirlenen tarih dışında yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

(5) Yeterlik sınavları, EABD başkanlığı tarafından ilgili EABD’de görev yapan öğretim üyeleri arasından önerilen ve EYK’ce onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komitenin görev süresi üç yıldır. Komiteden ayrılan öğretim üyesi yerine EABD başkanlığının gerekçeli önerisi ve EYK kararı ile yeni bir üye atanır. Yeni üyenin görev süresi komitenin görev süresi ile aynıdır.

(6) Doktora yeterlik komitesi; sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla, tamamı ilgili alandan olmak üzere danışman dâhil (yurt dışında görevlendirilmiş olması durumunda bu şart aranmaz) dördü Üniversite dışından dokuz kişilik sınav jürisini önerir. Her öğrenci için en az ikisi Üniversite dışından olmak şartı ile beş kişilik yeterlik jürisi EYK kararı ile belirlenir. Gerekli görülmesi durumunda EYK önerilen jüri üye sayısını arttırabilir.

(7) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almış olmak gerekir.

(8) Yeterlik sınavı tarihi danışman tarafından belirlenerek, ilan edilmek üzere sınav tarihinden en az yedi gün önce yazılı olarak enstitüye bildirilir. Sınav, enstitü tarafından belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açık olarak yapılır. Sınav tarihi ve salonu ilan edilmeden yapılan ve enstitü tarafından ilan edilen tarih ve salonda yapılmayan sınav tekrarlanır.

(9) Yeterlik sınavından başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölümden/bölümlerden bir sonraki yarıyılda aynı jüri önünde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan veya sınava girmeyen öğrencinin kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın enstitü ile ilişiği kesilir.

(10) Doktora yeterlik sınav jürisi öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumlarını değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, doktora yeterlik komitesi başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(11) Zorunlu nedenlerle jüriye katılamayacak üyeler gerekçelerini, yeterlik sınavından önce danışman öğretim üyesine ve enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir. Gerekçesiz bir şekilde yeterlik sınavına katılmayan veya mazeretleri EYK tarafından uygun bulunmayan jüri üyesi öğretim üyelerine EABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile bir yıl süre ile jüri üyeliği, yeni danışmanlık ve lisansüstü ders verilmez.

(12) Yeterlik sınav dönemlerinde yurt dışında görevli olan danışman öğretim üyesi, talebi durumunda EYK kararı ile sınava enstitü tarafından oluşturulan interaktif sistem üzerinden katılabilir

SAÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları Md: 34

(6) Tez önerisi, tez izleme, doktora yeterlik ve tez savunma sınavlarının yüz yüze yapılması esastır. Ancak ihtiyaç duyulan hallerde EABD/EASD başkanlığının gerekçeli talebi ve EYK’nın onayı ile çevrim içi veya karma (çevrim içi ve yüz yüze) yapılabilir.


Sınav Tarihi Bildirim Formu Doktora Yeterlik Sınavı Başvuru Formu