YL Tez Savunma Dr Tez Savunma Düzeltme Yeterlik Öneri İzleme
EABD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir yüksek lisans diplomasına sahip olması, (mezuniyet koşulları, başvuru döneminde internet sayfamızda ilan edilir)
ALES'ten başvurduğu programın türünde en az 60 puan alması, YDS'den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alması gerekir.
* EABD başkanlıkları isterlerse daha yüksek bir ALES puanı isteyebilir.
Kontenjan dahilinde belirlenen asıl listedeki adaylar kesin kayıt yaptırmaları için Enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen gün ve saatte, yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
Öğretim üyesi danışmanlık yükü dahilinde kabul belgesi verebilir ve aday öğrenci yalnızca bir öğretim üyesinden kabul belgesi alarak başvuru yapabilir.
Başarı Değerlendirmesi:Belgelerini (ALES, Yabancı Dil, Özgeçmiş, Kabul Belgesi, Yüksek Lisans Diplomasi, Not Döküm Belgesi, Askerlik Durum Belgesi(Erkek Adaylar)) teslim eden adayın durumu ilk EYK’da değerlendirilir. Adayların kaydı ilgili enstitü tarafından yapılır ve eğitime başlayacağı dönem EYK tarafından belirlenir.
Enstitü Anabilim Dalı (EABD) tarafından uygun görülen ve Enstitü Yönetim Kurulu (EYK) tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olması, (mezuniyet koşulları, başvuru döneminde internet sayfamızda ilan edilir)
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan alması gerekir.
* EABD başkanlıkları isterlerse daha yüksek bir ALES puanı isteyebilir.
Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirme notu:
Adaylar yukarıda belirtilen değerlendirmeye göre sıralanır ve ilan edilen kontenjan sayısı kadar aday, kesin kayıt için Enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen gün ve saatte yedek listeden, başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
Öğretim üyesi danışmanlık yükü dahilinde kabul belgesi verebilir ve aday öğrenci yalnızca bir öğretim üyesinden kabul belgesi alarak başvuru yapabilir.
Başarı Değerlendirmesi:Belgelerini (ALES, Yabancı Dil, Özgeçmiş, Kabul Belgesi, Lisans Diplomasi, Mezuniyet Not Döküm Belgesi, Askerlik Durum Belgesi(Erkek Adaylar)) teslim eden adayın durumu ilk EYK’da değerlendirilir. Adayların kaydı ilgili enstitü tarafından yapılır ve eğitime başlayacağı dönem EYK tarafından belirlenir.
Enstitü Anabilim Dalı (EABD) tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmak
Tezsiz Yüksek Lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirme notu :Tezsiz yüksek lisans programına başvuran adayların başarı sıralaması lisans mezuniyet notuna göre sıralanır.
İlan edilen kontenjan sayı kadar aday, kesin kayıt yaptırmaları için enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asil listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen gün ve saatte yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
Yeterlik sınavına girecek öğrencilerin Uzmanlık Alan Dersine yazılmaları olmalıdır.
İlgli yarıyılında doktora yeterlik sınav başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin dönem sonuna kadar ekte yer alan başvuru formunu ve enstitüden temin edecekleri not durum belgesini danışman öğretim üyesine imzalattıktan sonra enstitüye elden teslim edebilir. Yeterlik sınav tarihini danışman öğretim üyesi; Doktora Yeterlik Jürisi ve öğrenci ile birlikte dönem sonuna kadar bir tarih beliryebilir.
Birinci yeterlik sınavından başarısız olan öğrenciler herhangi bir başvuruda bulunmaksızın takip eden yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmelidir. Sınavdan en az 1 hafta önce danışmanının enstitüye sınav tarihini bildirmesi gerekmektedir.
Yeterlik sınavına başvuran adayların aşağıda belirtilen uygulama esaslarını okumaları önemle rica olunur.
Yeterlik sınavı uygulaması
SAÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Md: 42
(2) Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin yeterlik sınavları güz ve bahar yarıyılları sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır.
(3) Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç beşinci yarıyılın; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. İlgili yarıyılların sonunda yeterlik sınavına girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenci, güz ve bahar yarıyılları sonunda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sınavı başvurusunu ilgili enstitüye yapar. Belirlenen tarih dışında yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(5) Yeterlik sınavları, EABD başkanlığı tarafından ilgili EABD’de görev yapan öğretim üyeleri arasından önerilen ve EYK’ce onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komitenin görev süresi üç yıldır. Komiteden ayrılan öğretim üyesi yerine EABD başkanlığının gerekçeli önerisi ve EYK kararı ile yeni bir üye atanır. Yeni üyenin görev süresi komitenin görev süresi ile aynıdır.
(6) Doktora yeterlik komitesi; sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla, tamamı ilgili alandan olmak üzere danışman dâhil (yurt dışında görevlendirilmiş olması durumunda bu şart aranmaz) dördü Üniversite dışından dokuz kişilik sınav jürisini önerir. Her öğrenci için en az ikisi Üniversite dışından olmak şartı ile beş kişilik yeterlik jürisi EYK kararı ile belirlenir. Gerekli görülmesi durumunda EYK önerilen jüri üye sayısını arttırabilir.
(7) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almış olmak gerekir.
(8) Yeterlik sınavı tarihi danışman tarafından belirlenerek, ilan edilmek üzere sınav tarihinden en az yedi gün önce yazılı olarak enstitüye bildirilir. Sınav, enstitü tarafından belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açık olarak yapılır. Sınav tarihi ve salonu ilan edilmeden yapılan ve enstitü tarafından ilan edilen tarih ve salonda yapılmayan sınav tekrarlanır.
(9) Yeterlik sınavından başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölümden/bölümlerden bir sonraki yarıyılda aynı jüri önünde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan veya sınava girmeyen öğrencinin kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın enstitü ile ilişiği kesilir.
(10) Doktora yeterlik sınav jürisi öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumlarını değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, doktora yeterlik komitesi başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
(11) Zorunlu nedenlerle jüriye katılamayacak üyeler gerekçelerini, yeterlik sınavından önce danışman öğretim üyesine ve enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir. Gerekçesiz bir şekilde yeterlik sınavına katılmayan veya mazeretleri EYK tarafından uygun bulunmayan jüri üyesi öğretim üyelerine EABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile bir yıl süre ile jüri üyeliği, yeni danışmanlık ve lisansüstü ders verilmez.
(12) Yeterlik sınav dönemlerinde yurt dışında görevli olan danışman öğretim üyesi, talebi durumunda EYK kararı ile sınava enstitü tarafından oluşturulan interaktif sistem üzerinden katılabilir
SAÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları Md: 34
(6) Tez önerisi, tez izleme, doktora yeterlik ve tez savunma sınavlarının yüz yüze yapılması esastır. Ancak ihtiyaç duyulan hallerde EABD/EASD başkanlığının gerekçeli talebi ve EYK’nın onayı ile çevrim içi veya karma (çevrim içi ve yüz yüze) yapılabilir.
Kayıtlı olunan program ve sevk tehir süreleri tablodaki gibidir.
Kayıtlı Olunan Program | Sevk Tehir Süresi |
Tezsiz Yüksek Lisans | 1.5 yıl (3 dönem) |
Tezli Yüksek Lisans | 3 yıl (6 dönem) |
Doktora | 6 yıl (12 dönem) |
NOT: Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğinde belirtilen azami süreler dahilinde öğrencilerin sevk tehirleri 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar yapılabilmektedir.
Ekte yer alan Askerkik İşlemleri Başvuru Formunu doldurup sevk tehiri seçeneğini işaretleyerek imzalı bir şekilde son bir ay içerisinde alınmış (e-devlet veya askerlik şubesinden) askerlik durum belgesi ile birlikte enstituiletisim.sakarya.edu.tr/Contact/Index web adresinden başvurarak sevk tehiri talebinde bulunulur.
İlişik kesilmesi, yatay geçiş yapılması ve mezuniyet durumlarında sevk tehiri iptal edilir.
Sevk tehir süresi bitiminde öğrencinin ekli Askerkik İşlemleri Başvuru Formu ile enstituiletisim.sakarya.edu.tr/Contact/Index web adresinden talepte bulunması durumunda kayıt dondurulan süre kadar sevk tehiri uzatması yapılır.
Ekte yer alan Askerkik İşlemleri Başvuru Formunu doldurup sevk tehiri iptal seçeneği işaretleyerek imzalı bir şekilde www.enstituiletisim.sakarya.edu.tr/Contact/Index web adresinden başvurması gerekmektedir.
NOT: Yeni kayıt olan öğrencilerin sevk tehirleri aşağıdaki durumlarda Askeralma Bölge Başkanlığı tarafından reddedilir.
Diğer sorularınız için https://enstituiletisim.sakarya.edu.tr/Contact/Index web adresi ile iletişime geçebilirsiniz.
Kredi Aktarma (Ders Sayırma / İntibak) talepleri, SAÜ Lisansüstü Programlara İlişkin Genel Esaslar Madde 11 uyarınca dönemin ilk haftasının son mesai gününe kadar yapılabilir. Daha sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.