Tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerin tez/yeterlik aşamasına geçebilmesi için, EABD Başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçimlik en az 48 AKTS (8 ders) kredilik dersten başarılı olmasının yanı sıra, en az iki Uzmanlık Alan dersi ile birlikte toplam 60 AKTS kredilik dersten başarılı olmak ve yüksek lisans için en az 2,5 doktora için 3,0 genel not ortalamasını sağlamak zorundadır.
2020-2021 öğretim yılı ve daha önecesinde kayıt olan öğrenciler Tezsiz yüksek lisans programlarındaki öğrencilerin mezuniyeti için, EABD Başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçimlik en az 90 AKTS (10 Ders + Proje Dersi) dersten başarılı olmasının yanı sıra, en az 2,50 Genel Ağırlıklı Not Ortalamasına sahip olmak zorundadır.
2021-2022 öğretim yılından itibaren kayıt olan öğrenciler Tezsiz yüksek lisans programlarındaki öğrencilerin mezuniyeti için, EABD Başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçimlik en az 90 AKTS (11 Ders + Proje Dersi) dersten başarılı olmasının yanı sıra, en az 2,50 Genel Ağırlıklı Not Ortalamasına sahip olmak zorundadır.
Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında bir dersten başarılı olabilmek için yarıyıl sonu notunun 100 üzerinden az 65 (CC) , doktora programlarında en az 75 (CB) olması gerekmektedir. CC 4 lük sistemde 2, CB 2,5 puana denk gelmektedir.
Danışman değişikliği talepleri SABİS/Öğrenci Bilgi Sistemi/Enstitü sekmesinden “Danışman Değişiklik Talebi” seçeğininden Danışman Değişiklik Talepleri İşlem Rehberindeki işlemleri takip ederek yapabilirsiniz.
Yüksek Lisans Tez Konusunun Belirlenmesi, Değiştirilmesi
(1) Ders aşamasını tamamlayan öğrenci danışman ile belirlediği tez konusunu akademik takvimde belirtilen tarihler arasında SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi > Enstitü > Tez Öneri sekmesinden tez önerisi yapar ve danışman onayına gönderir. Danışman ve EABD başkanı onayı sonrasında tez önerisi EYK kararı ile kesinleşir.
Tez Konu Belirleme/Değişiklik Talepleri İşlem Rehberi
EYK'da tez önerisi kabul edilen öğrenci Ulusal Tez Merkezi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp web adresinden Tez Veri Girişi Formunu dolduracaktır.
(2) Tez konusu değişikliği için akademik takvimde belirtilen tarihler arasında aynı adımları takip ederek yeni tez önersi talebinde bulunur. Tez konusu değişikliği EYK kararı ile kesinleşir.
(3) Akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde tez konusu öneren veya değiştiren öğrenci, öğrenim süresi içinde EYK karar tarihinden itibaren en erken ilgili dönem sonunda tezini teslim edebilir.
(4) Dönem içerisinde tez konusu öneren veya değiştiren öğrenciler en erken takip eden dönemde tezini teslim edebilir.
Yeterlik Sınavı
(1) Yeterlik sınavı, zorunlu ve/veya seçimlik derslerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
(2) Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin yeterlik sınavları güz ve bahar yarıyılları sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır.
(3) Öğrenciler en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. İlgili yarıyılların sonunda yeterlik sınavına girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenci, güz ve bahar yarıyılları sonunda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sınavı başvurusunu ilgili enstitüye yapar. Belirlenen tarih dışında yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(5) Yeterlik sınavları, EABD başkanlığı tarafından ilgili EABD’de görev yapan öğretim üyeleri arasından önerilen ve EYK’ce onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür.
(6) Doktora yeterlik komitesi; sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla, tamamı ilgili alandan olmak üzere danışman dahil (yurt dışında görevlendirilmiş olması durumunda bu şart aranmaz) dördü Üniversite dışından dokuz kişilik sınav jürisini önerir. Her öğrenci için en az ikisi Üniversite dışından olmak şartı ile beş kişilik yeterlik jürisi EYK kararı ile belirlenir. Gerekli görülmesi durumunda EYK önerilen jüri üye sayısını arttırabilir.
(7) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almış olmak gerekir.
(8) Yeterlik sınavı tarihi danışman tarafından belirlenerek, ilan edilmek üzere sınav tarihinden yedi gün önce yazılı olarak enstitüye bildirilir. Sınav, enstitü tarafından belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açık olarak yapılır. Sınav tarihi ve salonu ilan edilmeden yapılan ve enstitü tarafından ilan edilen tarih ve salonda yapılmayan sınav tekrarlanır.
(9) Yeterlik sınavından başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölümden/bölümlerden bir sonraki yarıyılda aynı jüri önünde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan veya sınava girmeyen öğrencinin kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın enstitü ile ilişiği kesilir.
(10) Doktora yeterlik komitesi, sınav jürisinin önerisi ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumlarını değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, doktora yeterlik komitesi başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
(11) Zorunlu nedenlerle jüriye katılamayacak üyeler gerekçelerini, yeterlik sınavından önce danışman öğretim üyesine ve enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.
(12) Yeterlik sınav dönemlerinde yurt dışında görevli olan danışman öğretim üyesi, talebi durumunda EYK kararı ile sınava çevirimiçi sistemle katılabilir.
Yeterlik Süreci Başvuru ve Sınav Formları
Tez İzleme Komitesi
(1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, enstitünün talebi, ilgili EABD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile yeterlik sınavını takip eden bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.
(2) Tez izleme komitesi, EABD başkanlığınca önerilen altı öğretim üyesi içinden, danışmanından başka ilgili EABD içinden ve dışından birer üye olmak üzere sıralamaya bakılmaksızın EYK tarafından seçilen üç öğretim üyesinden oluşur. Gerekli görülmesi durumunda EYK önerilen jüri üye sayısını arttırabilir.
(3) Tez önerisi savunma sınavı ile takip eden izleme sınavları söz konusu komite tarafından yapılır. Ortak danışmanının olması durumunda, ortak danışman dilerse komite toplantılarına katılabilir.
(4) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili EABD başkanlığının gerekçeli önerisi ve EYK kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir. (Tez İzleme Komitesi Üye Değişklik Formu)
Tez Önerisi Savunma Sınavı
(1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, sınav tarihini takip eden en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur.
(2) Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır.
(3) Tez önerisi savunma sınavı, yer ve saati ilan edilmek üzere, sınav tarihinden yedi gün önce enstitüye danışmanı tarafından yazılı olarak bildirilir.
(4) EYK tarafından kabul edilmiş bir mazereti bulunmadan komiteye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sınava girmeyen öğrencinin tez önerisi reddedilmiş sayılır.
(5) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, danışman tarafından sınavı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanak ve tez önerisi raporu ile birlikte bildirilir.
(6) Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda tez konusu, EYK kararı ile onaylanır.
- EYK kararı ile tez önerisi onanan öğrenci Ulusal Tez Merkezi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp web adresinden Tez Veri Girişi Formunu dolduracaktır.
(7) Tez önerisi reddedilmiş öğrenci programa aynı danışmanla devam etmek isterse en geç üç ay içerisinde, farklı bir danışman ile devam etmek isterse en geç altı ay içerisinde tekrar tez önerisi savunma sınavına girer.
(8) Tez önerisi ikinci kez reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(9) Tez öneri sınavı döneminde yurt dışında görevli olan komite üyeleri veya altı aydan fazla yurt dışında bulunması gereken öğrenci sınava interaktif sistem üzerinden katılabilir.
Tez İzleme Sınavları
(1) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi yılda iki kez toplanır. Bu toplantıların birincisi Ocak-Haziran, ikincisi Temmuz-Aralık ayları arasında yapılır.
(2) İki izleme sınavı arasında en az dört ay süre olması gerekir.
(3) Öğrenci tez izleme sınavı tarihinden en az bir ay önce tez izleme komitesi üyelerine bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir.
(4) Tez izleme sınavı, yer ve saati ilan edilmek üzere sınav tarihinden yedi gün önce enstitüye danışmanı tarafından yazılı olarak bildirilir.
(5) Tez izleme sınavı sonucunda öğrencinin tez çalışması, tez izleme komitesi tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir.
(6) EYK tarafından kabul edilmiş bir mazereti bulunmadan enstitüye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sınava girmeyen öğrencinin tez izleme sınavı başarısız sayılır.
(7) Tez izleme sınavına katılarak veya mazeretsiz olarak tez izleme sınavına katılmayarak üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(8) Tez önerisi savunma sınavı sonucunda tez konusu kabul edilen, ancak takip eden tez izleme sınavları sonucunda tez konusu değişikliğinin söz konusu olduğu hallerde, komite konuya ilişkin bir rapor hazırlar ve enstitüye sunar. EYK tarafından incelenen rapor uygun görüldüğü takdirde EYK kararı tarihi itibari ile en geç altı ay içerisinde öğrenci tez önerisi savunma sınavına girer.
(9) Tez izleme komitesi tarafından tez konusu değiştirilen öğrenci yeni bir tez önerisi ve en az üç tez izleme sınavına girmek ve başarılı olmak zorundadır.
(10) Kayıt yenileyip faaliyette bulunmayan öğrenci, tez izleme sınavından başarısız sayılır.
(11) Tez izleme sınavı döneminde yurt dışında görevli olan komite üyeleri veya altı aydan fazla yurt dışında bulunması gereken öğrenci sınava interaktif sistem üzerinden katılabilir.
Doktora Tezinin Sonuçlanması
(1) Doktora tezinin sonuçlandırılması için öğrencinin;
a) Tezini Senato tarafından belirlenen tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazarak danışmanına sunması,
b) Danışmanın tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüş yazısı ile birlikte tezi enstitüye teslim etmesi,
c) En az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması,
ç) Senato tarafından belirlenen doktora yayın ve/veya proje koşullarını sağlaması,
d) Tezini enstitüye teslim edip jüri önünde sözlü olarak savunması, gerekir.
Tez Savunma Jürisi
(1) Tez savunma jürisinin oluşumuna ilişkin esaslar şunlardır:
a) Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve ikisi başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.
b) Tez izleme komitesi üyeleri sabit olmak üzere Üniversite içinden iki, farklı bir yükseköğretim kurumundan dört, toplam altı öğretim üyesi önerilir. Ortak danışman oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Gerekli görülmesi durumunda EYK önerilen jüri üye sayısını arttırabilir.
c) Jüri, danışman ve ilgili EABD başkanlığının önerdiği öğretim üyeleri arasından sıralamaya bakılmaksızın EYK kararı ile oluşturulur. Önerilen jüri üyelerinin uzmanlık alanları ile öğrencinin tez konusunun uyumlu olması gerekir.
ç) Tez yazım kılavuzuna uygun olarak yazılmayan tezlerin EYK tarafından savunma jürileri oluşturulmaz.
Proje dersine yazıldıktan sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında;
- SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi > Enstitü adımlarını takip ederek “Proje Konusu Talep” sekmesini tıklayınız.
- Açılan ekranda Yeni Proje Konu Başvurusuna tıklayınız.
- Proje konusunu ve içeriğini girdikten sonra kaydet diyerek danışman onayına gönderiniz.
Kaydedilen proje konusu danışman öğretim üyesinin sistemine düşecektir. Sistem tarafından otomatik olarak ilgili öğretim üyesine bilgilendirme maili gönderilir.
- Danışman öğretim üyesi proje konusunu onaylar veya gerekçesi ile birlikte reddeder.
Onaylanması durumunda proje konusu öneri formu enstitü tarafından gözden geçirilerek SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemine işlenir.
** Öğrenci, proje dersini tekrarlayacağı yarıyıl başında proje dersine tekrar kayıt olmak şartıyla SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi > Enstitü adımlarını takip ederek “Proje Konusu Talep” sekmesinden proje konusu değişikliği talebinde bulunabilir.
Dönem sonunda akademik takvimde belirtilen tarih aralığında;
- SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi > Seçilen Dersler sekmesinden proje dersine girerek soldaki sekmelerden projeyi seçiniz.
- Proje sekmesini tıkladıktan sonra proje konusunu kontrol ederek proje raporunu yükleyip gönder butonuna tıklayarak proje teslim sürecini tamamlayınız.
1. Tezini tamamlayan ve tez teslimi için gerekli olan yayın şartını sağlayan öğrencilerin hazırladıkları tezlerini, benzerlik oranının tespit edilmesi amacıyla danışmanı (Danışmanın SABİS e-mail adresi olmak zorunda) tarafından gsbtez@sakarya.edu.tr adresine hafta içi Cuma günü saat 17:00'e kadar göndermeleri gerekmektedir.
Bu adrese gönderilen tezler toplu olarak intihal programına yüklenecek şekilde işleme alınır ve raporlar danışmanınıza salı günü saat 12:00'a kadar ulaştırılmış olacaktır. Danışmanınıza WeTransfer üzerinden gönderilen maildeki linkin geçerlilik süresi 1 haftadır, dolayısıyla bu konuda hassasiyet göstermenizi rica ederiz.
Tezinizin sadece özet ve bölüm kısımlarını göndermeniz gerekmektedir. Kaynakça, içindekiler, şekiller listesi, tablolar listesi vb. olmayacak biçimde gönderilmelidir.
Göndereceğiniz tezin döküman adının üzerine Adınız Soyadınızı ve Danışmanınızın e-mail adresini yazarak word(docx) veya pdf formatında gönderilmelidir.
Örnek : Kadir YILDIRIM, adema@sakarya.edu.tr
2. Öğrenci; Tez Yazım Kılavuzuna göre hazırladığı tezini ve Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği Senato Esaslarında belirtilen şartlara uygun yayınını kontrol için Tablo 1'deki ilgili e-posta adresine gönderir.
Program | Kontrol Yetkilisi | Mail Adresi |
---|---|---|
Muhasebe ve Finansman | Arş.Gör. BİLGE ÖNAL | bilgeonal@sakarya.edu.tr |
Üretim Yönetimi ve Pazarlama | Arş. Gör. HAZEL MİHRİBAN KARACA | hazelkaraca@sakarya.edu.tr |
Yönetim ve Organizasyon | Arş. Gör. UMUT ORHAN | umutorhan@sakarya.edu.tr |
İşletme II. Öğretim Tezli YL | Arş. Gör. EDİZ TUTSAL | etutsal@sakarya.edu.tr |
İnsan Kaynakları Yönetimi | Arş. Gör. CANAN YILMAZ | cananyilmaz@sakarya.edu.tr |
Sağlık Yönetimi | Arş. Gör. Sena PARLAK | sparlak@sakarya.edu.tr |
Uluslararası Ticaret | Arş. Gör. Seren ÖZSOY | serenozsoy@sakarya.edu.tr |
Yönetim Bilişim Sitemeleri | Arş. Gör. Bahadır AKTAŞ | bahadiraktas@sakarya.edu.tr |
Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi | Arş. Gör. Ece Nur DEMİR | ececakar@sakarya.edu.tr |
4. Enstitü, benzerlik raporunu düzenleyerek Danışman Öğretim Üyesinin e-posta adresine gönderir.
Benzerlik oranının en fazla %20 çıkması durumunda Danışman Öğretim Üyesi, Tez Teslim işlemi için;
Not: Benzerlik oranının %20 den fazla olması durumunda, tez teslim sürecini başlatmak isteyen Danışman Öğretim Üyesi detaylı bir rapor verir.
5. Ana bilim dalı başkanlığı tez danışmanının gönderdiği tezi ve ilgili belgeleri değerlendirerek Tez Savunma Jüri Önerisini ve ekli evrakları EBYS (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi) üzerinden Enstitü Müdürlüğüne gönderir.
6. Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile tez savunma sınav jürisi, sınav tarih ve saati belirlenerek enstitü tarafından web sayfasında ilan edilir jüri üyelerine görevlendirme yazısı gönderilir.
Lisansüstü Yönetmeliğe bağlı Senato Esaslarında belirtilen Yayın Koşulu şartı şu şekildedir:
Yüksek Lisans için;
Doktora için;
Doktora eğitim süresince aşağıdaki yayın şartlarından en az birini sağlamış olmak.
Ayrica;
- Doktora öğrencisi program süresince tez konusu ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmalarını SCI, SCI-expanded kapsamındaki dergilerde en az üç makale olarak yayımlaması durumunda doktora tezini bu makalelere dayalı olarak hazırlayabilir.
- Makalelerde öğrencinin birinci yazar olması zorunludur.
- Makalelerin yayımlanmış veya yayımlanmaya kabul edilmiş (DOI numarası alınmış) olması gerekir.
- Tez yazımında SAÜ Doktora Tezlerinin Bilimsel Makalelerden Hazırlanması Tez Yazım Kılavuzu’nda belirtilen kurallar geçerlidir.
- Yayınlarda danışman ve/veya öğrencinin adres kısmında Sakarya Üniversitesinin adının geçmesi zorunludur.
Tez savunma sınavlarının yüz yüze yapılması esastır. Ancak ihtiyaç duyulan hallerde EABD başkanlığının gerekçeli talebi ve EYK’nın onayı ile çevrimiçi veya karma (hibrit) yapılabilir.
-Tez savunma sınavı enstitü tarafından belirlenen salonda yapılır.
-Sınav günü veya öncesinde aşağıdaki formlar hazırlanır ve sınavdan sonra 3 iş günü içinde enstitü öğrenci işlerine teslim edilir.
-Çevrimiçi veya karma yapılan sınavlarda video kaydı alınması zorunludur. Çevrimiçi yapılan sınav sonrası jüri üyeleri ilgili formları imzalayıp taratıp danışman öğretim üyesine gönderir. Danışman öğretim üyesi, tüm üyeler tarafından düzenlenen imzalı formları ve toplantının video kaydını 3 iş günü içinde gsb@sakarya.edu.tr e-posta adresine gönderir.
Yüksek Lisans İçin İlgili Formları İndir Doktora İçin İlgili Formları İndir
Tez Savunma Sınavında başarılı olduğunuz taktirde 1 ay içerisinde ciltli tezinizle ilgili tamamlamanız gereken işlem ve enstitüye teslim etmeniz gereken belgeler;
1- 1 adet yüksek lisans (mavi ciltli) veya doktora tezi (siyah ciltli)
Ciltli baskısından önce ececakar@sakarya.edu.tr e-mail adresinden randevu almak koşulu ile enstitümüzde kontrol ettirilmelidir. Ciltli baskıdan sonra "kontrol edilmiştir" kaşesi bastırılmalıdır.
2- 2 Adet CD
CD'nin içinde sadece tezin pdf formatında tam metni bulunmalıdır.
Dosya adı Ulusal Tez Merkezi referans numarası olmalıdır. (Örnek: 1234567.pdf)
CD’lerde etiketin üzerine Tezi Yazanın Adı Soyadı, Tezin Adı, Kurum Adı, Veriliş Tarihi ve Danışman Adı bilgileri yazılmalıdır.
3- Tez Veri Giriş Formu (Bu form e-devlet üzerinden Ulusal Tez Merkezine girilerek çıktı alınacaktır),
4- Ciltli Tez Teslim Kontrol Formu ,
5- Anabilim Balı Başkanlığına Ciltli Tez Teslim Formu , (Tezin biri ana bilim dalı başkanına teslim edilip bu form imzalatılmalıdır)
Örnek Cd
1- SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi > Diğer İşlemler > Diğer İşlemler > İlişik Kesme sekmesinden alınan İlişik Kesme Formunun çıktısı
2- Öğrenci Kimlik Kartı (Kartın kaybolması durumunda yerel bir gazeteye verilen kayıp ilanı ya da polis merkezine yapılan kayıp başvuru formunu getirmeniz gerekmektedir.) ile birlikte hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:30 – 17:00 saatleri arasında İşletme Enstitüsü Öğrenci İşleri Birimine başvurulması gerekmektedir.
Not: Diploma sadece öğrencinin kendisine veya noter onaylı vekâlet verdiğiniz kişiye verilebilmektedir.